TANÁCSADÁS

Most a Konyhaguru segít Önnek !

Néhány alapvető irányelv segítségével megtervezni az igényeinek megfelelő konyhát, amely időt takarít meg, könnyebbé teszi a munkáját, és ezáltal szebbé a hétköznapjait.

A konyhai munka nagy része a főzőlap, a mosogató és a hűtő köré csoportosul. Ezt a három pontot összekötve kapjuk meg azt a képzeletbeli háromszöget, amelyet a konyhaszakértők "munkaháromszögnek" hívnak.
Az a lényeg, hogy ezt a három pontot úgy alakítsd ki, hogy ne legyenek túl távol egymástól (mert akkor a szükségesnél többet kell menned a konyhában, miközben dolgozol), ugyanakkor túl közel se egymáshoz (mert akkor túl szűk lesz a hely a munkához).
Ideális esetben a három pont közötti vonal nem haladja meg összességében a 6 métert. Az egyes pontok közötti ideális távolság 90 cm.
Ha úgy érzed, hogy a te konyhádban nincs elég hely a munkaháromszög kialakításához, akkor sem kell aggódnod: a munkaháromszöget számos különböző alaprajzon is hatékonyan ki lehet alakítani úgy, hogy az illeszkedjen az elképzeléseidhez és a helyiség formájához is.

Munkaterületek - hétköznapok egyszerűen

A szekrények és háztartási gépek helyének megtervezésekor érdemes munkaterületekre bontani a konyhát. Ha az elhelyezendő elemek helyett a funkcióra összpontosítasz tervezés közben, akkor az eredmény egy felhasználóbarát és hatékony konyha lesz.
Íme a három legfontosabb terület a munkaháromszög figyelembe vételével: tárolás (hűtő/fagyasztó és a száraz élelmiszerek tárolói), mosogatás (mosogató, mosogatógép) és főzés (főzőlap, sütő, mikrohullámú sütő). Az ergonomikus munkaháromszög szempontjából nagyon fontos, hogy ezeket megfelelően helyezd el. Így minden könnyen elérhető lesz, és a munka is zökkenőmentesebben megy majd.
Íme néhány alapvető tipp, amelyet érdemes figyelembe venni a munkaterületek tervezésekor:

Főzés

Úgy tervezd meg ezt a területet, hogy ne kelljen a forró edényekkel járkálni a konyhában! A sütőt és a főzőlapot helyezd a mosogató és a munkalap közelébe!

Mosogatás

A mosogató egy fontos terület a konyhában. Az ételek elkészítésének megkönnyítése céljából a hűtőt úgy tervezd be, hogy kéznél legyen! Ha a mosogató közel van a főzőlaphoz, akkor egyszerűbb leszűrni a tésztát és a zöldségeket.

Tárolás

Gondoskodj róla, hogy elég helyed legyen az étel - száraz és hűtőben tárolt egyaránt - tárolására! Ha a magasszekrények és a hűtő közelében van a munkalap, akkor könnyebben megy a megvásárolt holmi elpakolása.

A leggyakoribb konyhai alaprajzok

Általában a helyiség mérete és formája határozza meg, hogy melyik konyhai alaprajzot érdemes választanod. Ugyanakkor egyes alaprajzok jobban igazodnak az igényeidhez és az életviteledhez, mint mások. Íme öt gyakori alaprajz, és azok legfontosabb tulajdonságai. Azt is megmutatják neked, hogyan lehet ideálisan kialakítani bennük a munkaterületeket.

Egysoros konyha

Ha kicsi a helyiség, akkor az egysoros konyha a legpraktikusabb megoldás, amelyben a munkaháromszög is egy sorra korlátozódik. Ez a megoldás ránézésre is nagyon tetszetős.

Egysoros konyha szigettel

Ez az egysoros konyha egy szigetet is tartalmaz. A sziget rengeteg tárolóhelyet biztosít, és extra munkafelületként is szolgál. Ugyanakkor legalább 120 cm szabad helyre van szükség körülötte, hogy jól menjen a munka.

L-alakú konyha

Az L-alakú konyha akkor ideális választás, ha egy kis étkezőasztalt vagy konyhaszigetet is akarsz a konyhában. Ez a megoldás jól hasznosítja a sarkot, illetve egyesíti a konyhát az étkezővel.

U-alakú konyha

Ha nagy a helyiség, akkor az U-alakú konyha a legjobb választás. Így tudod maximálisan kihasználni a helyiséget, amelyben rengeteg tároló kaphat helyet, miközben minden könnyen elérhető marad. Ha a konyha nagyon nagy, akkor figyelni kell arra, hogy a munkaháromszög egyes pontjai ne legyenek túl távol egymástól (ld. a fenti magyarázatot)!

Párhuzamos konyha

Ehhez az alaprajzhoz nem szükséges egy hatalmas helyiség. Elsősorban az ételkészítésre van kihegyezve, és egymással szemben két nagyszerű munkafelületet és tárolási megoldást kínál. Számos szakmabeli erre esküszik.